Burgernet

Burgernet is een landelijk systeem waarmee politie berichten kan sturen via de Burgernet App, indien uw hulp nodig is. U ontvangt alleen een melding wanneer er een incident is in uw buurt. U kunt hiervoor uw actuele locatiegegevens laten gebruiken of eventueel zelf een vaste regio instellen.

Meer informatie vindt u via https://www.burgernet.nl/

Amber Alert

Lees meer verderop deze pagina en bezoek ook de website www.burgernet.nl/amberalert

Sinds november 2021 worden Amber Alerts verstuurd via Burgernet!

Help wanneer het jou uitkomt, word Ready2Helper!

Zou jij je graag inzetten voor het Rode Kruis, maar heb je niet elke week tijd voor vrijwilligerswerk?
Meld je aan voor Ready2Help, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis!
Je wordt dan opgeroepen wanneer we extra handen nodig hebben, en je kunt zelf aangeven of het uitkomt.

Meldt u aan voor de Ready2Help Zoekteams: Lees meer in ons nieuwsbericht, of bezoek de website van het rode kruis.

Meer informatie over Burgernet

Werk samen met de politie aan veiligheid in uw buurt.
Elke deelnemer aan Burgernet maakt de buurt een stukje veiliger. Want hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller een persoon of voertuig wordt gevonden.

Als Burgernetdeelnemer ontvangt u een actiebericht wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Daarin krijgt u het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via de “Bel met de politie” knop in de Burgernetapp of rechtstreeks door 112 te bellen. Ook kunt u een direct message sturen naar het betreffende regionale X-account (voorheen Twitter) van Burgernet waar de actie is uitgezet.

Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen.

Hoe werkt de Burgernetapp?
De app gebruikt de locatie van uw smartphone om u berichten te sturen over acties in de buurt. Ook als u van huis bent. Deelname is anoniem, uw gegevens of locatie worden niet bijgehouden.

Download de Burgernet App
Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen. Via de Burgernetapp ontvangt u een actiebericht wanneer zoiets gebeurt in uw omgeving. Iets gezien? Dan schakelt u via de app rechtstreeks met de politie.
Via de Burgernetapp ontvangt u ook AMBER Alerts wanneer een vermist kind in levensgevaar is. U herkent een AMBER Alert aan de oranje kleur en de titel AMBER Alert.

  1. Bezoek: https://www.burgernet.nl/
  2. Download de Burgernetapp op uw smartphone.
  3. Geef de app toestemming om uw locatie te gebruiken.
  4. Ontvang Burgernetacties, zonder aanmelden en waar u ook bent.

Over Burgernetacties
U ontvangt alleen een melding wanneer er een incident is in uw buurt. De Burgernet app gebruikt de locatie van uw smartphone om u berichten te sturen over acties in de buurt. Ook als u van huis bent. Deelname is anoniem, uw gegevens of locatie worden niet bijgehouden. Burgernet gaat uit van de gegevens van de Burgernetapp (Android of iOS) van de omgeving waar u zich op dat moment bevindt.

Iets gezien?
Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via de “Bel met de politie” knop in de Burgernetapp of rechtstreeks door 112 te bellen. Ook kunt u een direct message sturen naar het betreffende regionale X-account (voorheen Twitter) van Burgernet waar de actie is uitgezet.

Afloopbericht
Een Burgernetactie duurt meestal een uur. Hierna wordt de actie afgesloten en ontvangt u een afloopbericht. De politie blijft hierna nog wel zoeken. U kunt na afloop van de actie nog wel informatie doorgeven; U kunt dan bellen op het nummer 0900-8844. Bij spoed belt u 112.

Geen gevaar
Burgernet brengt u niet in gevaar. U wordt alleen gevraagd informatie door te geven, niet om zelf te handelen.

Vervolging
Wanneer er vervolging plaatsvindt, dan bepaalt de rechter-commissaris welke stukken aan het dossier moeten worden toegevoegd. De Officier van Justitie zal zeer zorgvuldig omgaan met de informatie van Burgernetdeelnemers. Uw gegevens komen in principe niet – en zeker niet automatisch – in het strafdossier terecht. In uitzonderlijke gevallen, wanneer uw informatie van doorslaggevend belang is, kan de Officier van Justitie besluiten om uw verklaring op te nemen in het strafdossier. Als u hier bezwaar tegen hebt, kan de Officier van Justitie de rechter-commissaris verzoeken u de status van ‘anonieme getuige’ te geven. Uw persoonsgegevens komen dan niet in het strafdossier terecht.

Afmelden
U kunt uw deelname aan Burgernet op elk gewenst moment beëindigen door de Burgernet App van uw telefoon te verwijderen.

Bron: www.burgernet.nl

Meer informatie over Amber Alert

Sinds november 2021 worden Amber Alerts verstuurd via de Burgernet App!

Een AMBER Alert wordt verstuurd als een vermist kind in levensgevaar is. U herkent deze in de Burgernetapp aan de oranje kleur en de titel AMBER Alert. In tegenstelling tot een normale Burgernetactie wordt een AMBER Alert via zoveel mogelijk manieren getoond: de media, sociale media, reizigersinformatie, betaalautomaten, digiborden etc.
Bij een Vermist Kind Alert heeft de politie zorgen om het welzijn van het minderjarige kind, maar is er (nog) geen sprake van levensgevaar.
Het gaat dan om een lokale vermissing. Ook een Vermist Kind Alert wordt via de Burgernetapp getoond. U herkent deze in de Burgernetapp aan de gele kleur en de titel Vermist Kind.

Hoe kunt u meehelpen?
Iedereen kan bijdragen aan het vinden van vermiste kinderen. Hoe groter het bereik, hoe groter de kans dat het kind wordt gevonden. U kunt meedoen door het downloaden van de Burgernetapp of door het delen van een AMBER Alert of een Vermist Kind Alert via sociale media.

Lees meer op de website: www.burgernet.nl/amberalert


Onderstaande deel gaat over de oorsprong van het Amber Alert in Nederland en geeft meer algemene informatie

AMBER Alert Nederland
AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderenalarm. Met meer dan 2,9 miljoen deelnemers en deelnemende organisaties is AMBER Alert het grootste burgerparticipatie-initiatief en het bekendste voorbeeld van crowdsourcing in Nederland.

Actief sinds 2008
AMBER Alert Nederland werd in 2008 kosteloos opgericht door softwarebedrijf Netpresenter en de Nationale Politie. Het startsein voor AMBER Alert werd gegeven op 11 november 2008 door toenmalig minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin. Vandaag de dag is AMBER Alert Nederland niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat AMBER Alert de hoogste naamsbekendheid heeft onder de alerteringssystemen: 95 procent van de niet-deelnemers kent het systeem van naam.

Urgente vermissingen
AMBER Alert Nederland verspreidt uitsluitend AMBER Alerts en urgente vermissingen. Wanneer de politie besluit om AMBER Alert in te schakelen bij een kindervermissing is er sprake van een levensbedreigende situatie (AMBER Alert) of direct en significant gevaar (urgente vermissing). Bij een AMBER Alert (ongeveer 2-3 keer per jaar) wordt het volledige systeem ingezet. Het hele land verandert dan in één grote opsporingsposter. Enkele tientallen keren per jaar worden delen van het systeem ingezet voor urgente kindervermissingen, bijvoorbeeld social media en apps.

AMBER Alert Europe
AMBER Alert Europe is een Nederlandse stichting, opgericht in 2013 door politie- en overheidsinstanties uit diverse EU lidstaten, onder voortouw van AMBER Alert Nederland en haar partners.

Betere bescherming
Het doel van AMBER Alert Europe is het verbeteren van de bescherming van urgent vermiste kinderen in Europa. AMBER Alert Europe verbindt politie en burgers in de zoektocht naar urgent vermiste kinderen. De organisatie verzorgt politietraining, stimuleert grensoverschrijdende politiesamenwerking en faciliteert AMBER Alert systemen voor Europese lidstaten. Hierdoor wordt ook de bescherming van Nederlandse kinderen in andere Europese lidstaten verhoogd.

Sterke steun
AMBER Alert Europe wordt gesteund door vermiste personen specialisten, NGO’s, politie en overheidsinstanties en 465 Europarlementariërs: de meest succesvolle Schriftelijke Verklaring sinds 2011. De organisatie heeft 25 leden (NGO’s, ministeries en politie) in 17 landen.

Amber Alert sinds november 2021
De politie is sinds november 2021 eigenaar van (de merknamen) AMBER Alert en Vermist Kind Alert. Deze oproepen zijn toen ondergebracht in de Burgernetapp, waar ze te herkennen zijn aan de afwijkende vormgeving, foto en titel vergeleken met een reguliere Burgernetactie. Bij vermissingen heeft een AMBER Alert de hoogste urgentie, gevolgd door het Vermist Kind Alert. Een Burgernetmelding is het minst dringend en wordt onder andere ingezet als een kind vermoedelijk kortdurend zoek is.
bron: politie.nl


Wat moet ik doen wanneer mijn kind vermist is?
• Neem direct contact op met de lokale politie
• Blijf kalm en vraag hulp aan familie, vrienden en buren
• Wanneer het om een klein kind gaat, is het belangrijk dat je eerst op de meest gevaarlijke plaatsen gaat zoeken, kortbij vijvers, kanalen, wegen, etc. Doe dit stap voor stap
• Vaak verstoppen kleine kinderen zich ergens en vallen ze in slaap. Houd dit in gedachte
• Kinderen lopen meestal weg met de zon in hun rug

Welke informatie heeft de politie nodig?
• De naam, geboortedatum, lengte en het gewicht van je kind. Ook het vermelden van eventuele aandoeningen van je kind kan nuttig zijn.
• Een gedetailleerde beschrijving van de kleding die je kind droeg op het moment van de verdwijning en de items die hij of zij op zak had
• Persoonlijke identificatiekenmerken zoals moedervlekken, littekens en tatoeages
• Een recente foto en een foto waarop de identificatiekenmerken zichtbaar zijn
• Feiten en omstandigheden van de verdwijning, inclusief wat er al gedaan is om je kind op te sporen
• Details over plaatsen waar je kind zich vaak bevindt
• Telefoonnummers, sociale media accounts en een vriendenlijst van je kind

Heeft de politie foto’s van mijn kind nodig?
In de meeste gevallen zal de politie je om een foto van je kind vragen. Probeer duidelijke en recente portretfoto’s van je kind te zoeken – liefst in kleur. Indien je een foto van je kind hebt, waarop hij of zij dezelfde outfit draagt als op het moment van de verdwijning, zou dit erg handig zijn voor de opsporingsdienst.
Wat kan ik nog doen om de politie te helpen met het onderzoek?
• Het kan zijn dat de politie items nodig heeft om forensisch materiaal te kunnen verzamelen
• Was niets en raak niets aan
• Wijs de politie op items die mogelijk forensisch materiaal zoals DNA of vingerafdrukken kunnen bevatten. Dit is slechts een voorzorgsmaatregel, maar is wel belangrijk
• Gebruik een antwoordapparaat, zodat je kind je zeker kan bereiken wanneer het naar je belt
• Laat een bericht achter voor je kind op je antwoordapparaat, indien hij of zij zou bellen wanneer je niet thuis bent

Wat kan ik nog doen om mijn kind te vinden?
• Neem contact op met de vrienden van je kind of de ouders van deze vrienden
• Neem contact op met andere ouders die je misschien meer informatie kunnen verschaffen over de verblijfplaats van je kind. Werk goed samen met de politie

Waar kan ik terecht voor steun naar een vermissing?
• De steun van familie en vrienden kan erg waardevol zijn na een vermissing. De vermissing van een kind gaat namelijk gepaard met veel verschillende emoties. Om je te ondersteunen kunnen familie of vrienden de rol van contactpersoon op zich nemen.
• Benader een lokale organisatie voor slachtofferhulp. Zij kunnen je zowel emotionele steun, als praktische hulp en rechtsbijstand verschaffen

Hoe vermijd ik dat mijn kind vermist raakt?
• Spreek met je kind af dat het altijd eerst toestemming vraagt aan vader of moeder voordat het met iemand meegaat, ongeacht of dat een bekende of een onbekende is voor het kind
• Zorg ervoor dat je kinderen hun volledige naam en adres kennen en een telefoonnummer van een vertrouwenspersoon met wie ze kunnen bellen
• Moedig je kinderen aan om een netwerk te creëren dat bestaat uit mensen die ze vertrouwen en bij wie ze zich veilig voelen, zodat ze deze kunnen benaderen wanneer zich een probleem voordoet
• Moedig je kinderen aan om hulp te zoeken wanneer ze in gevaar zijn of zich onveilig voelen
• Stel jezelf op de hoogte van de risico’s die online bestaan en welke veiligheidsmaatregelen er getroffen kunnen worden voor jou en je kinderen
• Moedig een open gesprek aan met je kinderen, zodat ze je komen vertellen wanneer ze iets als ongepast ervaren
• Leer je kinderen dat ze best nooit alleen kunnen wandelen, maar altijd met een vriend(in) of een volwassene die te vertrouwen is
• Leer je kinderen hoe en waar ze de benodigde hulp kunnen vinden wanneer jij er niet bent
• Moedig je kinderen aan om jou te informeren wanneer ze van gedachten veranderen
• Moedig je kinderen aan om zich bewust te zijn van hun omgeving en om details te onthouden van eventueel ‘verdachte’ mensen met wie ze in contact komen. Bijvoorbeeld: hoe zag deze persoon eruit, welke kleding droeg de persoon, enzovoort
• Leer je kinderen dat zij, wanneer zij tegen hun wil meegenomen worden, direct moeten proberen te ontsnappen, om hulp moeten roepen en de aandacht van andere mensen moeten trekken

Preventietips voor kinderen:
• Je bent niet alleen – er is altijd iemand die naar jou wil luisteren en je wil helpen
• Laat weten wanneer je ergens anders naartoe gaat dan je had gezegd of afgesproken
• Je kunt gewoon NEE zeggen tegen iets waar je je niet prettig bij voelt
• Wanneer je in gevaar bent of je je niet veilig voelt, bel dan de politie of een persoon die je vertrouwt
• Het nummer van de politie dat je belt als je in gevaar bent, is 112
• Weet welke weg veilig is om van en naar school te wandelen of te fietsen en waar je hulp kunt vinden als je die nodig hebt
• Wandel of fiets altijd samen met een groep vriendjes
• Ga nooit naar een auto toe of stap nooit in een auto wanneer iemand stopt om je vragen te stellen
• Doe de deur niet open wanneer je alleen thuis bent en zeg nooit tegen mensen dat je alleen thuis bent
• Weet hoe je veilig op het internet kan surfen
• Helaas zijn er ook gevallen waarin het kind direct wordt vastgepakt en onder dwang wordt meegenomen. Uit een Amerikaanse studie blijkt echter dat een groot aantal kinderen aan een ontvoering wisten te ontsnappen door snel te reageren en zich te verweren. Het is daarom belangrijk dat je, mocht je met geweld gedwongen worden met iemand mee te gaan:
• Zoveel mogelijk probeert tegen te werken
• Probeert los te komen en zo hard mogelijk weg te rennen
• Zo hard als je kunt schreeuwt en om hulp roept om de aandacht van anderen te trekken

Bron: amberalert.nl (niet meer beschikbaar)

Sinds november 2021 worden Amber Alerts verstuurd via de Burgernet App!