Suzan Wildenberg

In februari 2014 heb ik samen met de wijkagent een WhatsApp Groepje opgericht in Maarssenbroek. Tijdens dat oprichten en het beheren van de groep ben ik tegen veel dingen aangelopen waardoor ik mijn weg bij de gemeente heb moeten vinden. Op deze manier weet ik nu goed de weg bij de gemeente en politie zodat het samenwerken soepel verloopt.

Door mijn inmiddels ruime ervaringen van het opzetten van WhatsApp groepen en signaleringsteams ben ik goed instaat om andere daarbij te helpen en te adviseren. Zo heb ik bijvoorbeeld hand-outs geschreven die je kan helpen met het opzetten van een WhatsApp groep en-/of een signaleringsteam. Uiteraard ben ik ook altijd bereid om te helpen op de achtergrond via het contactformulier. Door mijn interesse in veiligheid ben ik een echte vraagbaak geworden voor de burger, de gemeente en politie.
Heb je vragen? Schroom niet en stel ze aan mij!

Marko Hoven

Na een bijeenkomst begin 2016 over WhatsApp Buurtpreventie te hebben bijgewoond, ben ik in samenwerking met de wijkcommissie een WhatsApp Buurtpreventie groep begonnen in onze eigen wijk, Staatslieden- en Zeeheldenbuurt, in Maarssen-dorp.

Steeds zoekend naar een eenvoudigere manier om aanmeldingen te kunnen verwerken en de groep makkelijker te kunnen beheren, ontstond er samen met Suzan het idee om een overkoepelende website te beginnen voor alle groepen in geheel Stichtse Vecht.

Met deze website willen wij alle inwoners van de gemeente van de meest belangrijke informatie over Buurtsignaleringsteams en WhatsApp Buurtpreventiegroepen voorzien. Daarnaast bieden we alle groepen in de gemeente een eigen pagina voor het aanmelden bij de groep, en hopen zo de promotie en het beheer hiervan voor iedereen te kunnen vereenvoudigen.

Gemeente en Politie

Buurtpreventie is in eerste instantie een initiatief van de bewoners van de gemeente, maar er is wel degelijk een samenwerking met zowel gemeente als politie. De gemeente biedt bijvoorbeeld ondersteuning in promotie van de groepen.

De politie werkt ook samen met de groepen; de wijkagenten hebben nauw contact met de beheerders van de lokale groepen, om zo snel informatie te kunnen verspreiden en de hulp van de WhatsApp Buurtpreventie Groep te kunnen inschakelen indien nodig. De politie maakt echter geen deel uit van de groep, dus een verdachte situatie zal altijd in eerste instantie via 1-1-2 gemeld moeten worden, voordat u de hulp van de groep inschakelt.